Erzurum/zirve2000 Erzurum Ticaret Sanayi Odası bünyesinde faaliyetini sürdüren ve Doğu’da 7 ile hizmet veren Kredi Garanti Fonu, sessiz sedasız kapatıldı. Erzurum ve bölgedeki 7 il Trabzon’a bağlandı.
Cihat İncesu/Pusula (Özel Haber)
Son yıllarda ülke genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılar, özellikle az gelişmiş bölgelerde daha fazla kendini hissettiriyor. Coğrafi koşullar, ham maddeye uzaklık, iklim şartları ve terör gibi nedenlerden dolayı batıya oranla alt sıralarda yer alan doğu illeri kabuğunu kırmak için mücadele ederken, siyaseten sessiz sedasız alınan kararlar işletmecileri hayal kırıklığına uğratıyor.
Teminat yetersizliği nedeniyle kredi alamayan KOBİ ve işletmeleri ayakta tutmak, üreticilerin finansmana erişimine destek olmak için kurulan Kredi Garanti Fonu Erzurum Şubesi, alınan ani bir kararla kapatıldı. Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren KGF, Ardahan, Kars, Erzincan, Bayburt, Iğdır ve Ağrı illerine hizmet veriyordu. Kredi Garanti Fonu Erzurum Şubesi kapatılarak bölgede ki 7 il Trabzon’a bağlandı.
Kredi Garanti Fonu’nun ülke çapında 40 şubesi bulunuyordu. Sitem değişikliğine giden KGF Genel Müdürlüğü, Doğu illerini Trabzon’a, Van ve Batman şubeyi de kapatarak Diyarbakır’a bağladı. Uygulamanın kesinlikle yanlış olduğunu ifade eden ekonomistler, yetkililerin bölgesel şartların göz önünde bulundurularak düzenleme yapılmasının daha uygun olacağı görüşünü savunuyorlar.
Karar ekonomiye darbe vurur
Kredi Garanti Fonu’nun iç ve dış ticaretin finansmanında her türlü KOBİ kanadına uyan firmalara destek sağladığını hatırlatan ekonomistler, “ KGF, tarımsal işletmeler, imalatçı, üretici, sanayici, ticaret erbabı ithalatçı, ihracatçı firmalar dahil hepsinin finansmanına yardımcı olan bir kurumdur. Erzurum’da bir çok firmayı kredi kullandırarak finansal erişimini sağladı. Doğu Anadolu Bölgesinde süt sığırcılığı, besicilik sektörlerine destek verdi. Batan veya batmakta olan firmaların kurtulmasına ön ayak oldu. Kapatılan şubelerin oluşturulacak bölge müdürlüklerine bağlanacağı ifade ediliyor. Bu kapsamda Erzurum ve bağlı iller Trabzon’a, Batman ve Van şubeleri de Diyarbakır’a bağlanıyor. Bu durum esnafa büyük darbe vurur. İşlemler uzar, verilen ipoteklerin değerlendirilmesi ve raporları geç çıkar. Sistem tıkanır. Trabzon’dan Ağrıya, Ardahan’a, Kars’a gitmek özellikle kışın problem olur. Aynı zamanda iller arasında sıkıntı yaşanır” ifadelerini kullandılar.
ETSO devreye girdi
Uygulamaya en büyük tepki Erzurum Ticaret ve Sanayi odasından geldi. KGF’nin kapatılmasının KOBİ’lere darbe vuracağını ifade eden ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın, “ Kararı duyunca Sayın Başkanımız Lütfü Yücelik ile birlikte bakanlık düzeyinde girişimlerde bulunduk. İleride büyük sıkıntılar yaşanabileceğini, bölgesel farklılıklar göz önüne alınmadan yapılan uygulamaların ekonomiye büyük darbe vuracağını ilettik. Aynı zamanda siyasetçilerimizi bilgilendirerek durumun vahametini anlattık. Sayın Bakanımız Recep Akdağ, Milletvekilimiz Zehra Taşkesenlioğlu Ban ve Kamil Aydın ile görüşerek ortak hareket etme noktasında görüş birliğine vardık. Konunun takipçisi olacağız” dedi.
İşletme ve KOBi’lerin finansmana erişiminin büyük sorun olduğunu ifade eden Özakalın, “Bankalar yüksek oranda teminat istiyor. Firmalar faaliyetlerini yürütmek için krediye ulaşamıyorlar. Kredi, işletmenin faaliyetlerini yürütebilmesi için en önemli finansman kaynaklarından bir tanesi. Kredi Garanti Fonu da KOBİ’leri bankalardan kullandıkları kredilere % 80 oranında kefalet vermek sureti ile yardımcı oluyor. Bu sayede firmalar krediye rahat ulaşıyorlar. Dolayısı ile ekonominin can damarı olan KOBİ’lerin finansmana erişiminde KGF, çok önem arz ediyor” diye konuştu.