Organik Gıda Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Nazmi Ilıcalı, Erzurum çiftçisine yönelik yeni bir proje geliştirdi. Ilıcalı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na sunulacak olan projenin kabul olması halinde kentte Avrupa normlarında ahırların yapılacağını belirtti.
Cengiz DURULAR / ERZURUM
Tarım sektöründe “Organik Nazmi” olarak anılan Organik Gıda Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Nazmi Ilıcalı, Erzurum çiftçisine yönelik yeni bir proje üretti. Ilıcalı’nın Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na (TKDK) sunacağı projenin kabul olması halinde il genelindeki bütün ahırlar Avrupa normlarında yapılacak. Başında bulunduğu kuruluşun projeyi hazırlayacağını ve kent çiftçisine bir kuruş dahi ödetmeyeceğini ifade eden Ilıcalı, “Erzurum’da organik hayvancılığı başlattığımız an sıkıntılardan birinin ahır sorunu olduğunu tespit ettik. Bunun için çiftçilerin Avrupa Birliği standartlarında bir ahıra kavuşması için proje geliştirdik. TKDK’nın kapısını çaldık. Erzurum’daki ahırlar organik hayvancılığa müsait değil dedik. Bunun için biz ahır yapacağız, bizi destekler misiniz dedik ve onlarda bize destek sözü verdi. Biz çiftçinin projesini hazırlayacağız, onlardan bir kuruş dahi almayacağız. Ahırın tasarımını biz hazırlayacağız. Zemin etüdünü de biz yaptıracağız. Bu proje kabul edildiği an hibe desteğini yüzde 65 oranında TKDK, geriye kalanı da anlaşmalı bankalar sağlayacak” dedi.
“Ahır evden daha önemlidir”
Organik Gıda Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Ilıcalı, çiftçiler için ahırın evden daha önemli olduğunu söyledi. Ilıcalı, “Çiftçinin en büyük kazanç kapısı evinden önce ahırıdır. Bugüne kadar imkanı müsait olmadığı için çiftçiler modern ahır yaptıramadı. Bu proje organik hayvancılıkta bir milad olacak. Bu proje Erzurum ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Erzurum gibi yerde yaptırdığımız bir araştırmada, binin üstünde hayvanın dana attığını belirledik. Bu milli gelirden gitti. Bin tane dananın yok olması çok önemlidir. Erzurum’da geçen yıl yaşandı bu hadise… Neden oldu bu olay? Çünkü brusella bu bölgede yaygın bir hastalıktır. Erzurum ağzına kadar brusellalı hayvanla dolu. Ben bu işe bir başka çözüm buldum. Çünkü bir hayvanın brusella olup olmadığını anlamak için test yapmak gerekir. Erzurum’da bir çiftçi hayvanını götürüp test ettiremez. Biz yurt dışından bir laboratuvarla anlaştık. Çiftçi hayvanının kanını yurt dışına yolluyor negatif ya da pozitif sonuçları bizzat kendisi öğreniyor. Ben bölgemi kurtarma peşindeyim. Ahırların yüzde 50’ye yakını sağlıksızdır. Amacımız bölgedeki hayvan varlığını daha sağlıklı hale getirmektir” diye konuştu. TKDK Erzurum Bölge Müdürlüğü’nde görevli Yerinde Kontrol Amiri Dr. Atilla Özlü de, kurum olarak sivil kitle örgütlerini ziyaret edip, projeler hakkında bilgi verdiklerini belirtti. Özlü, “TKDK adına sivil kitle örgütlerini ziyaret ediyoruz. Bu kapsamda özellikle çiftçilerin ahırlarının iyileştirilmesine yönelik bir çalışmamız var. Bu proje önemli bir potansiyele sahiptir. Besi ahırlarına yönelik bizim 20 bin euro ile 1 milyon euro arasında desteğimiz mevcuttur. Ayrıca 40 yaşının altındaki çiftçilerimize yüzde 65 hibe desteği sağlanmaktadır” şeklinde konuştu.