Hatırlarsınız, geçtiğimiz aylarda Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir toplantıda Erzurum Kırık ve Dallıkavak tünellerinin yıllardır bitirilemediğinden dert yanmıştı.
Başkan Karamehmetoğlu konuşmasında, “Sayın Cumhurbaşkanım takdire şayan projelerinizden biri de İyidere Lojistik Merkezidir. Burada dile getirsem bir dert getirmesem bir dert ama hoşgörünüze sığınarak dile getirmek istiyorum. Lojistik merkezimizi yapıyoruz ama maalesef bağlantı yollarımız bir türlü yapılmıyor, duruyor. Özellikle Rize İspir istikametinde hala ihalesi olmayan, projesi yapılmayan yerlerimiz var. Dile getirmek durumundayım, Erzurum İspir tarafında da Kırık ve Dallıkavak taraflarında belirli bir yere kadar gelinmiş ama orası da aynen öylece duruyor, sessizliğe bürünmüş. Bu konuda ne yapacağız bilmiyorum ama kısa zamanda bu bağlantı tünellerinin yapılması önem arz ediyor” diyerek Cumhurbaşkanından yardım istemişti.
Toplantı sonrası konuyla ilgilenmesi için Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na talimat veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırık, Dallıkavak ile kentte bir türlü bitirilemeyen Kop ve Çirişli tünelleri için rapor istedi.
Geçtiğimiz hafta Cengiz İnşaatın uzman ekiplerinden oluşan bir heyet, söz konusu tünellerde inceleme yaptıktan sonra Karayolları 12. Bölge Müdürlüğünü ziyaret ettiği ileri sürüldü.
Özellikle İspir Erzurum yolunu kısaltacak olan Kırık Tünelinde sorunun büyük olduğu biliniyor. Tünelin bir bölümünde bir yıldan fazladır ilerleme sağlanamıyor. Yapılan çalışmalar esnasında tünelin bir bölümünde çamur, heyelan ve kaplıca suyu bulundu. Bunun için iki kez enjeksiyon yapıldı ama tutmadı.
Kalyon İnşaatın yapması gereken tüneli, şirketin taşeronu R.S.Y adlı firma üstlenmiş durumda ve akıbeti hala belirsiz…
Peki, şimdi ne olacak?
Mesela gelen ekip şu sorulara cevap bulabildi mi?
Tünel açılmadan önce fizibilite çalışması yeterli oranda yapıldı mı?
Hangi teknik ve ekonomik nedenlerle burası tünel yapımı için ilan edildi?
Yaklaşık 11 yıldır bitirilemeyen projeye şu ana kadar ne kadar kaynak aktarıldı?
Proje bu şartlarda devam edebilir mi ya da yeri değiştirilebilir mi?
Bu şartlarda tamamlanması durumunda ne kadar sağlıklı bir tünel olacak?
Tünel bitirilse bile heyelan ve çıkan su nedeniyle para yutmaya devam edecek mi?
Asıl önemli soru, bu proje ilk başlayacağı zaman rota aynı rota mıydı yoksa değiştirildi mi?
Değiştirildiyse kimler buraya yapılmasını istedi?
Maddi manevi 11 yıllık kaybın faturası birine kesilecek mi?
Yoksa Erzurum’da çöken 2. Organize Sanayi Bölgesi gibi, kimse bedel ödemeyecek mi?
Tüm bunların cevabını vatandaşlar kadar bende merak ediyorum…