Erzurum Haber

şişli escort beylikdüzü escort fatih escort acıbadem escort anadolu yakası escort aksaray escort bodrum escort bayan

Erzurum Türkiye gündeminde

Erzurum Türkiye gündeminde
17 Temmuz 2014 - 11:33

Avrupa’nın en yüksek kulelerini toprağa gömen toprak kayması TBMM’nin gündemine geliyor. CHP’li Sezgin Tanrıkulu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’a cevaplaması için 12 soru yöneltti. Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, 7 kişilik ekiple geldiği Erzurum’da incelemelere başladı.
Ayşe Nur BAYRAM / M. Yeşim KÖSEOĞLU / ERZURUM
Otelle birlikte yaklaşık 100 milyon liraya mal olan Avrupa’nın en yüksek atlama kulelerinin çökmesi Türkiye’de büyük şaşkınlığa yol açtı. İMO Erzurum Şube Başkanı İlhan Tohumcu toprak kaymasının hala devam ettiğini ve acilen yetkililer tarafından gerekli önlemlerin alınması gerektiğini bildirdi. Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan 4 kişilik teknik ekiple bölgede inceleme yaptı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, konuyu TBMM’nin gündemine taşırken, Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, incelemeler sonunda gereğinin yapılacağını açıkladı.
Erzurum’un ev sahipliği yaptığı 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için inşa edilen Atlama Kuleleri’nde Salı gününde büyük bir göçük yaşandı. Sabah saatlerinde dev yarıklarla başlayan çökme, öğleden sonra kulelerin önündeki rampa ve pistlerin yok olmasıyla devam etti. 100 milyon liraya mal olan tesislerin toprak olması sadece Erzurum’da değil, Türkiye’de büyük bir şok etkisi yaptı. Haber kanalları ve gazeteler, gelişmeyi manşetleriyle duyurdu.
Konu TBMM gündemine geliyor
Kış sporları merkezi olmaya aday Erzurum’da yaşanan bu felaketi CHP TBMM Gündemine taşıdı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şöyle dedi:
-“Erzurum’da 2011’de düzenlenen 25’inci Üniversiteler Kış Olimpiyatları tesis yapım işlerinin de aralarında bulunduğu toplam maliyeti 965 milyon TL olan ihalelere fesat karıştırıldığı ve devletin yüz milyonlarca TL zarara uğratıldığı iddiasıyla özel yetkili savcılar tarafından başlatılan soruşturmanın son durumu nedir?
-Devlete maliyeti 100 milyon TL olan ancak 15 Temmuz 2014 günü yerle bir olarak kullanılamaz hale gelen kayakla atlama kulelerinin maliyetleri farklı gösterilerek devletin 40 Milyon TL zarara uğratıldığı iddiası doğru mudur?
-Kayakla atlama kuleleri hangi firmalar tarafından inşa edilmiştir?
-Firmaların ortaklık yapıları nedir? İnşaat firmalarının sahipleri ve ortakları kimlerdir?
-Firmalarla yapılan sözleşmede atlama kulelerinin erozyon sebebiyle çökmesi durumunda yapım işlerinin tekrar aynı şirketlere verileceği taahhüt edilmiş midir?
-İmzalanan sözleşmelerde yapım işlerini üstlenen firmalar devlet aleyhine oluşacak her türlü zararın tazmininden muaf tutulmuşlar mıdır?
-Atlama kulelerinin inşa edildikleri alanın erozyon bölgesinde yer aldığı ihale öncesinde bilinmekte miydi?
-Zemin Etüd Raporu düzenlenmiş midir? Düzenlenmişse arazinin erozyon alanında olduğu nasıl gözden kaçmış ve atlama kulelerinin erozyon alanında inşalarına izin verilmiştir?
-Zemin Etüd Raporu düzenlenmeden projeye onay verildiği iddiası doğru mudur?
-Atlama kulelerinin erozyon alanında inşalarına izin verilmesinin gerekçesi nedir?
-Konu ile ilgili sorumluluğu bulunan tüm yetkili ve bürokratlar hakkında yasal inceleme başlatılmış mıdır veya başlatılacak mıdır?
Bakanlıktan açıklama
Bu arada Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada iniş rampalarında hasar olduğu bildirildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“25’inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için yaptırılan Atlama Kuleleri’nde bugün meydana gelen olayda toprak kaymasından dolayı taşıyıcı pabuçlarda ve tüm kulelerin iniş rampalarında hasarlar meydana gelmiştir. Göçük haberinin ardından Bakanlığımız bünyesinde bir ekip oluşturulmuştur. Aralarında Gazi Üniversitesi’nden bir profesör, üç müfettiş, daire başkanı ve teknik elemanların da bulunduğu heyet, yarın sabah itibariyle Erzurum’da çalışmalarına başlayacak ve yapılan çalışmaların ardından kamuoyu en hızlı ve en doğru şekilde bilgilendirilecektir.”
Toprak kayması devam ediyor
Konu ile ilgili açıklamada bulunan İMO Erzurum Şube Başkanı İlhan Tohumcu “Afet komisyonunun konu ile ilgili olarak görevlendirildiğini ve incelemelerin gerekli izinler alındıktan sonra başlayacağını belirtti.”
Şube Yönetim Kurulu Üyeleri ile beraber göçüğün gerçekleştiği bölgelerde kısa süreli incelemede bulunan ve toprak kaymasının hala devam ettiğini ve acilen yetkililer tarafından gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirten Tohumcu; can kaybı olmamasının büyük bir şans olunduğunu bildirdi.
Böyle büyük bir yatırım yapılırken gerekli zemin etütlerinin titizlikle yapılması gerektiğini ve projelerin buna göre uygulamaya konulmuş olmasının gerekliliğinden bahseden Tohumcu, “Projeler ve uygulamada hata olup olmadığı komisyon tarafından hazırlanacak rapor sonrası belirlenecektir, hata veya ihmal varsa bunun sorumlularına gerekli cezanın uygulanması hususunda takipçi olacağımızı kamuoyuna duyururuz.” Dedi.
Göçük alanında inceleme
Olayın ardından Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın talimatı üzerine Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan başkanlığında bir heyet, Ankara’dan uçakla Erzurum’a geldi. Spor Genel Müdürlüğü Tesisler Dairesi Başkanı Salih Kaplan, Gazi üniversitesinden bir profesör ile 3 kişilik teknik heyet ile atlama kulelerinin müteahhidi Sarıdağlar İnşaat’ın sahibi Ahmet Sarıdağlar toprak kaymasının olduğu bölgede ve tesislerde incelemelerde bulundu.
Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan gelen müfettişler ve teknik ekip, derin yarıkların oluştuğu kuleler bölgesinde inceleme yaparken, zaman zaman küçük kazalar atlattı.
Müteahhit Ahmet Sarıdağlar ve teknik heyet şimdilik konuşmanın erken olduğunu belirtti. Güvenlik şeridini geçmeyen Genel Müdür Baykan, soru soran gazetecilere “Yeni uçaktan indik. Ne olup bittiğini tam olarak bilmiyoruz. Bir açıklama yapmamız mümkün değil” dedi.
Heyetten ilk açıklama
Atlama Kulelerinde inceleme yapan heyetten Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu, ilk açıklamayı yaptı. Prof. Dr. Mollamahmutoğlu, “2008-2012 yılında Bayburt Üniversitesi kurucu rektörüydüm. Bölge beni iyi tanır. Bir dönem de Van depremi için bir rapor hazırlamıştık. Bir heyelan söz konusu. Bunun bilimsel bir şekilde rapor olarak hazırlanabilmesi için elde ettiğimiz verileri kendi çalışmalarımızla beraber değerlendireceğiz” dedi.
Gazetecilerin “Tekrar kullanılması söz konusu mu?” sorusuna Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu şunları söyledi:
“Ona tamamen ilgili kurum yetkilisi karar verecektir. Yani Gençlik ve Spor Bakanlığı, Genel Müdürlük karar verecektir. Tabi bu şekilde yarım bırakılmayacaktır. Bir heyelan yaşanmıştır, ama bunun neticesinde dediğim gibi kesin değerlendirmesini elde ettiğimiz verilerle yapacağız ve rapor olarak sunacağız. Bunun için buradayız. Ben bir bilim adamı olarak bu kadar söyleyebilirim. Bu olayı sadece bir veya birkaç faktöre bağlamak doğru olmaz. Kulelerin yıkılmasıyla ilgili olarak şu anda ön değerlendirme sonunda böyle bir şey varsa mutlaka önlem alınacaktır. Ama şu anda çok acil bir şey yok.”
Teselli can kaybı olmaması
Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, kayakla atlama kulelerinin pistlerinin göçmesiyle ilgili olarak Twitter’dan açıklama yaptı. Pistlerin son halini fotoğrafını yayınlayan Vali Altıparmak “Tam işler yoluna girdi derken bu afet geldi. Tesellimiz can kaybı olmaması. Gereği neyse elbette yapacağız” diye yazdı. Sosyal medyada tepki aldı.
Vali incelemelerde bulundu
Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak zemin kayması sonucu hasar gören Atlama Kulelerinde incelemelerde bulundu.
Bazı temaslarda bulunmak üzere geçtiğimiz hafta sonu Ankara’ya giden ve akşam saatlerinde havayoluyla Erzurum’a dönen Vali Altıparmak ayağının tozuyla Atlama Kulelerine geçti. Burada incelemelerde bulunan Vali Altıparmak Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür Vekili Memduh Ceyhan ve teknik elemanlardan bilgi aldı. Erzurum’un simgesi olan kulelerde meydana gelen kayma sonucu ortaya çıkan tablonun üzücü olduğunu söyleyen Vali Altıparmak, hareketliliğin önceden fark edilerek faaliyetlerin durdurulduğunu ve sporcuların tahliye edildiğini ifade etti. Can kaybı olmamasının teselli olduğunu belirten Vali Altıparmak bundan sonraki süreçte ne gerekiyorsa yapılacağını da sözlerine ekledi.
Beraberindekilerle birlikte kayma olan bölgede incelemelerde bulunan Vali Altıparmak daha sonra buradan ayrıldı.
Kayakla atlama kulelerinin önündeki pistlerde toprak kayması nedeni ile meydana gelen göçüğün ardından yapılan incelemeler, valilik toplantı salonunda masaya yatırıldı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıda Vali Ahmet Altıparmak, daha sonra açıklama yapılacağını söyledi. Altıparmak, “Sayın müdürümüz, daire başkanlarımız, hocalarımız, konu ile yetkili arkadaşlarımız buradalar. Yapılan çalışmaları için bir araya geleceğiz daha sonra sizlere yazılı ya da sözlü bir açıklama da bulunacağız” dedi.
Görüntü var kayıt yok
Kayakla atlama kulelerinin önündeki pistlerde toprak kayması ile yaşanan göçüğün ardından MOBESE kameralarının görüntü çekmediği iddia edildi. Atlama kulelerine güvenlik amacıyla kurulan MOBESE kameralarının, sadece içeriden dışarı çıkanları ve dışarıdan tesislere gelenleri görüntülemek için kullanıldığı öğrenildi.
Müteahhit açıklama yapmadı
Atlama kulelerinin müteahhidi Sarıdağlar İnşaat’ın sahibi Ahmet Sarıdağ, bakanlıktan görevlendirilen heyet ile birlikte kule pistinde oluşan göçüğü incelemek üzere Erzurum’a geldi. Yapılan incelemelerin ardından müteahhit Ahmet Sarıdağ, konu ile ilgili hiçbir açıklama da bulunmadı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Sitenin tüm hakları zirve2000.com'a ait olup, izinsiz alıntı yapmak yasaktır.

grandpashabetgrandpashabetcasibom girişjojobet güncel girişcasibomjojobetsekabetjojobetjojobetsekabettarafbetfixbetbahsegel