Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’na ev sahipliği yaparak adını duyuran Erzurum, 2016 ve 2020 olimpiyatlarına sporcu yetiştiren merkez olacak. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Erzurum’la birlikte 11 ili sporcu yetiştirme merkezi olarak açıkladı.
Salih TEKİN / PUSULA / ERZURUM
Gençlik ve Spor Bakanlığı, Erzurum’la birlikte 11 ili olimpiyatlara sporcu yetiştirme merkezine dönüştürecek. Mentor, psikolog, diyetisyen, uzman hekim, branş antrenörleri ve uzman spor adamlarının görev alacağı merkezler 2016 ve Türkiye’nin aday olduğu 2020 olimpiyatlarına sporcu yetiştirecek.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt’ün sorularını cevaplandıran Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, bazı illere yapılan spor tesislerin atıl kalmamamı için yapılan çalışmaları anlattı. Kılıç, “Yaz Universiade’dan dolayı 2005 yılında İzmir’de, Kış Universiade’dan dolayı 2011 yılında Erzurum’da, yine Avrupa Gençlik Olimpiyatları’ndan dolayı 2011 yılında Trabzon’da, şimdi Akdeniz Oyunları’ndan dolayı 20-30 Haziran tarihlerinde Mersin’de ve Adana’da ve yine buna benzer uluslararası ölçekteki büyük organizasyonlardan dolayı 4-5 ilimiz var ki, buralarda, gerçekten, spor yatırımlarında çok yoğun bir kümelenme yaşandı. Bu spor tesislerini, şu an, en etkili ve verimli biçimde kullanmanın mücadelesini veriyoruz” diye konuştu.
Spor tesisleriyle ilgil iyeni bir yazılım hazırladıklarına değinen Bakan Kılıç, “Bu anlamda bir bilgi işlem yazılımına geçiyoruz, spor tesislerinden bütün sporcuların ve boş kapasiteler olması hâlinde vatandaşlarımızın rahatlıkla randevusunu alarak yararlanabilmeleri istiyoruz. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunda kalan gençlerimizin yüzde 100 ücretsiz, diğer, bütün gençlerimizin yüzde 50 indirimli olarak yararlanabilmeleri için yeni bir yazılım hazırlıyoruz” dedi.
Olimpiyat merkezleri
Spor tesisleri yapılan kentlerle ilgili bir çalışmaları daha olduğunu belirten Bakan Kılıç, aralarında Erzurum’un da olduğu 11 ili olimpiyatlara sporcu yetiştirme merkezlerine dönüştüreceklerini söyledi. Kılıç, “İlk etapta Ankara, İstanbul, İzmir, Trabzon, Erzurum, Mersin, Antalya, Samsun, Konya, Kayseri ve Gaziantep. Akabinde, yeni yatırım programında yer alan spor tesislerinin tamamlanmasıyla birlikte, bu 10 ilimize 10 yeni il daha ilave edeceğiz. Olimpiyata sporcu hazırlama merkezine dönüştürülen bu illerimizin tamamında, mentoründen psikoloğuna, diyetisyeninden uzman hekimlerine, ilgili tüm branşlardaki antrenörlerinden diğer uzman spor adamlarına varıncaya kadar geniş kadrolar hazır olacak. Buraların, kendine özgü yönetim modelleri olacak ve her bir ilimizde 3-4 ayrı federasyon, 3-4 ayrı branşı, olimpiyatlara ve paralempik oyunlara sporcu yetiştirme merkezi olarak kullanıyor olacak. Bu sayede tesislerin hiçbiri atıl kalmayacağı gibi, çürümeye de terk edilmemiş olacak” şeklinde.
Öğüt, rüzgar perdelerini sordu
Bu arada CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, TBMM’deki görüşmeler sırasında Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’a kayakla atlama tesislerine rüzgar perdesi yapılıp yapılmayacağını sordu. Rüzgar perdelerinin kayakla atlama kulelerinde mutlaka olması gereken bir husus olmadığına dikkat çeken Kılıç, şunları söyledi:
“FIS kurallarına göre zorunlu bir unsur değildir. Dünyadaki atlama kulelerinin de hepsinde mevcut değildir. 2011 Universiade Kış Oyunları kapsamında inşa edilen Erzurum Kayakla Atlama Kuleleri Projesi’nde rüzgâr perdesi yer almamaktadır. Yer almayan hâliyle Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tarafından bu projeler tanzim edilmiş, onaylanmış, yapımından sonra da müsabakalara hazır olduğu teyiden tarafımıza intikal ettirilmiştir. Aksi takdirde 2011 Universiade Kış Oyunları’nda kayakla atlama müsabakalarının yapılması gerçekleştirilemezdi.”