Erzurum/zirve2000 Anadolu’nun kapılarının Türkler’e açılmasında önemli rolü olan 1048 Pasinler Zaferi’nin 974’üncü yıl dönümü, Erzurum’un Pasinler ilçesinde coşkuyla kutlandı. Etkinliklere katılan Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Pasinler’in Türk tarihinde önemli bir yerde durduğunu söyledi.
HABER MERKEZİ
Pasinler Ovası’nda Selçuklu Ordusunun, 18 Eylül 1048 günü 50 bin kişilik Bizans ordusunu bozguna uğrattığı savaşın yıl dönümü kutlamaları, Erzurum’un Pasinler ilçesinin Kaplıcalar Mahallesi’nde düzenlendi. Bayraklarla donatılan ilçedeki kutlamalara Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Vali Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay İlker Şimşek, İl Emniyet Müdürü Levent Tuncer, Pasinler Kaymakamı Emre Zeyrek, Pasinler Belediye Başkanı Ahmet Dölekli ve çok sayıda davetli katıldı.
Kutlamalar kapsamında, ilçe merkezinden törenlerin yapılacağı Kaplıcalar Mahallesi’ne kadar yaklaşık 2 kilometrelik kortej yürüyüşü gerçekleştirdi. Kutlamalarda atlı birlikler dört nala sürdükleri atları ile protokolü selamladı. Cirit müsabakası, güreş ve halk oyunları gösterisi ile okçuluk ve akrobasi gösterisi ilgi gördü.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından atlı cirit ve büyükşehir belediyesi mehteran ekipleri gösteri yaptı. Vali Memiş, burada yaptığı konuşmada, 974 yıl önce verilen mücadelenin devam ettiğini söyledi.
Bu tür mücadelelerde liderin önemli olduğunu belirten Memiş, “974 yıl önce nasıl bir mücadele verildiyse aslında hala Anadolu coğrafyasında bu mücadeleye devam ediyoruz. Bu mücadeleler verilirken lider çok önemli. O komutanlar ne ise şimdi de ‘Dünya 5’ten büyüktür’ diyen Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde ülkenin bölünmez bütünlüğü için bizler de mücadelemize devam ediyoruz.” dedi.
Memiş, Türk ordusunun birçok yerde görev yaptığına işaret ederek, şöyle konuştu:
“Mavi Vatan’da mücadelemize devam ediyoruz. Irak ve Suriye’nin kuzeyinde yapılmaya çalışılan uydu devletçiklere asla müsaade etmeyeceğiz. Operasyonlarla kahraman ordumuz ve polisimiz görevini yapmaya devam etmektedir. Biz de bu duygularla görevimizi layıkıyla yapmaya çalışıyoruz. Bugün SİHA ve İHA’larla dünyanın her yerindeyiz. Hem ülke savunmasında hem de ihtiyacı olan devletlere stratejimiz gereği gönderiyoruz. Bununla da ayrıca gurur duyuyoruz.”
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de Pasinler Savaşı’nda Selçuklu’nun Bizanslılara karşı büyük zafer kazandığını anımsatarak, şunları kaydetti:
“Selçuklu elde ettiği zaferle sadece Bizans’a değil aynı zamanda bölge coğrafyasına gözdağı ve bu topraklarda nice yıllar hüküm süreceğinin ilk işaretini vermiştir. Bizans, bu zaferle çok büyük yara almış ve tökezlemiştir. O ecdadın torunları olarak bugün bizler çetin imtihanlarla karşı karşıyayız. İslamlaştırdığımız bu topraklarda gözü kalanlar ve iştah kabartanlar var. Bilmiyorlar ki biz bu toprakları kanımızla suladık. Biz Pasin Ovası’nda nam, Malazgirt’te şan kazandık. Fetih ordusu kurup Peygamberimizin övgüsüne İstanbul’da mazhar olduk. Dünyaya İslam’ın nurunu taşıdık. Dolayısıyla kökümüz ve hamurumuz bu iken haçlıların kurduğu tuzaklardan korkacak değiliz.”
Kutlamalara katılan Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki hudut karakoluna teröristlerce düzenlenen saldırıda bir Mehmetçiğin şehit olduğunu, bir Mehmetçiğin ise yaralandığını hatırlatarak, şehit askere Allah’tan rahmet, yaralı gaziye de şifa diledi.
Hainlerle karşı karşıyayız
İlginç bir ülkede yaşadıklarını belirten Destici, “Zaman zaman Türkiye Cumhuriyeti Devleti kimliği taşıyan ama Yunan’dan, Ermeni’den taraf olan, Malazgirt’e, İstanbul’un fethine, Kıbrıs Barış Harekatı’na ‘işgal’ diyen, Azerbaycan’ın, vatan toprağı Karabağ’ı kurtarmasına, Türk Silahlı Kuvvetlerinin askerine, polisine, öğretmenlerine, sivillere, bebeklere yönelik cinayetler işleyen terör örgütleriyle mücadelesine ‘cinayet’ diyen hainlerle karşı karşıyayız.” ifadelerini kullandı.
Hiçbir zaman hainlerle yan yana bile gelmeyeceklerini vurgulayan Destici, şunları kaydetti:
“Onların, bizim milletimizin evlatları olduklarına hiçbir zaman ihtimal vermedik ve vermiyoruz. Onlar bizden değil ama şunu da bilsinler ki biz de onlardan değiliz ve asla hainlerden yana olmayacağız. Asla onlarla bir araya gelmeyeceğiz. Asla aynı masaya oturmayacağız. Bu ülkenin milletin, geleceğine kast edenler onlara onlarca insanımızın canına kıyan, PKK terör örgütünün uzantılarıyla bir araya gelenler aynı masada olmasa da aynı hedefe kilitlenmiş olanlar, konuşanlar, görüşenler, seçimlere yönelik geçmişte iş birliği yapanlar ve yapmayı tahayyül edenler şunu bilsinler ki bu aziz ve necip Müslüman Türk milleti elbette zamanı geldiğinde teröristler ve uzantıları, onların iş birliklerine de gerekli dersi verecek gerektiğinde bir Osmanlı şamarı patlatacaktır.”
Pasinler Zaferi’nin 974’üncü kutlamaları han ve oba çadırlarının gezilmesi ve Ali Kınık’an konseri ile sona erdi.