Erzurum’da yaklaşık 1 milyon 500 bin liraya mal edilen Dünyanın ikinci yüksek tırmanma duvarı kapıları kilitle halde beklerken, bölgedeki dağcılar çalışmalarını köprü altlarında duvarlarda yapıyor. Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü, kampüs içerisindeki 30 metre yüksekliğindeki duvara tırmanışlara iki yıldan beri izin vermiyor. Dağcılık sporuyla ilgilenen gençler, rektörlüğün bu tutumuna anlam veremezken çalışmalarını yapmak için çeşitli yollar arıyor.
Dağcılık sporuna ilginin arttığı Erzurum’da gençler antrenman yapacak alan bulamıyor. Bünyesinde barındırdığı Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda (BESYO) dağcılık bölümü bulunan Atatürk Üniversitesi 2010 yılında yaptırdığı tırmanma duvarını ‘risk’ endişesiyle çalışmalara kapattı. Rektörlük, sadece öğrencilerin hocaları nezaretinde ders yapmalarına izin verirken, tırmanma duvarında çalışmak isteyen dağcılık kulüplerine olumsuz yaklaşıyor.
Dağcılık sporuyla ilgilenenlere hizmet vermek için yapılan tırmanma duvarının kilitli kapılarını aşamayan bölgedeki dağcılar, çalışmak için çeşitli çarelere başvuruyor. Erzurum’daki yüksek duvarları çalışma alanı olarak belirleyen dağcılar, bir süre Yakutiye ilçesindeki yaklaşık 10 metre yükseklikteki Sanayi Köprüsünün duvarlarında antrenman yaptı. Köprü üzerinden geçen iş makineleri ve ağır tonajlı araçlara aldırış etmeyen dağcılar, hocaları nezaretinde duvara tırmanışlarını gerçekleştiriyor.
ATAK Dağcılık Kulübü Antrenörü Çetin Bayram, amaçlarının yalnızca gençleri spora yönlendirmek olduğunu belirtti. Dağcılık sporu için yaptırılan tırmanma duvarında çalışmalarına izin verilmediği için mecburen köprü altında çalıştıklarını anlatan Bayram, “Mecburen köprünün taş duvarlarında çalışma yapıyoruz” dedi.
Bayram, “Amacımız insanları suçlamak değil, 2 bin metre rakımda yaşayan çocuklarımıza ve gençlerimize kötü alışkanlıklardan uzak tutarak dağcılık sporuna yönlendirmek. Sorun eğer risk faktörü ise biz başarı getireceğine inandığımız o riski almaya hazırız. Yeter ki izin verilsin. Yetkililer unutmasın ki risk almadan başarı olmaz. Duvarı yapma riski neden göze alındı?” diye konuştu.
Araçların geçişi sırasında sarsıntıdan düşen küçük taşlara aldırmadan antrenmanlarını sürdüren dağcılar, amaçlarının spor yapmak olduğunu söylüyor. Dağcılar, rektörlükten tırmanma duvarında çalışmalarına izin verilmesini istiyorlar.
Köprü duvarı da yasaklandı
Bu arada bir süreden beri Sanayi Köprüsü’nde çalışan dağcılara bir engel daha çıktı. Köprünün üzerinden geçtiği arazinin sahibi dağcıların çalışmasına izin vermedi. Sporcular şimdi Erzurum’da çalışacak yer arıyor.