Atatürk Üniversitesi’nde iki gencin felç kalması sonucu başlayan hukuki süreç tamamlandı. Mahkeme’nin üniversiteyi tazminata mahkum ettiği davada taraflar arasında şimdi de ödeme tartışması yaşanıyor. Avukat Mustafa Aladağ tazminatın ödenmediğini ileri sürerken, Atatürk Üniversitesi bugüne kadar 701 bin lira ödeme yapıldığını bildirdi.
ERZURUM
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nde ameliyat olduktan sonra felç kalan 2 gencin açtıkları tazminat davası sonuçlandı. Danıştay’ın yasal faiziyle birlikte Atatürk Üniversitesi’ni yaklaşık 4 milyon tazminata mahkum ettiği davada taraflar arasında ödeme tartışması başladı. Gençlerin Avukatı Mustafa Aladağ, Atatürk Üniversitesini ödeme yapmamak ve gayri ahlaki tekliflerle suçlarken Üniversite Rektörlüğü, davacılara 701 bin lira ödeme yapıldığını açıkladı. Rektörlük, üniversite hakkında gerçek dışı beyanlarda bulunduğu gerekçesiyle dava ve talep hakkını da saklı tuttuğunu bildirdi.
Doğuştan kambur olan Ağrılı Fırat ile Erzurumlu Kılıç, bu rahatsızlıktan kurtulmak için 2005 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ameliyata alındı. Yanlış yapıldığı öne sürülen ameliyatlar nedeniyle Nurcan Fırat ve Ramazan Kılıç, felç kalarak yatağa mahkum oldu. 8 yıldan bu yana yatağa mahkum bir hayat süren Fırat ve Kılıç’ın aileleri, 2007 yılında Erzurum 1’inci İdare Mahkemesi’ne giderek Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi hakkında maddi ve manevi tazminat davası açtı. Yaklaşık 4 yıl süren davada İdare Mahkemesi, İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan alınan rapor ve bilirkişi raporlarını göz önünde bulundurarak üniversiteyi 2 milyon 200 bin TL tazminata mahkum etti.
Üniversitenin itirazı üzerine karar temyiz edilmesi için Danıştay 10’uncu Dairesi’ne gönderildi. 10’uncu Daire de yerel mahkemenin aldığı bu kararı onadı.
Yasal faizle birlikte miktar 4 milyo
Üniversitenin parayı ödememek için dolanbaçlı yollara girdiğini ileri süren Avukat Mustafa Aladağ, şöyle devam etti:
“Anapara, yasal faizleri ile birlikte yaklaşık 4 milyon TL’dir. Fakat Türkiye de maalesef davayı kazansanız bile, sonucu elde edemiyorsunuz. Çünkü davalı Devlet üniversitesi olduğu için, şu an müvekkillerin kazandığı tazminatı ödemek istemiyorlar. Kendilerinden defalarca resmi olarak parayı talep ettiğimiz halde, halen ödeme yapılmadı. Kendileri bütçelerinin yeterli olmadığını söylemektedirler. Oysa Erzurum Atatürk Üniversitesi hastanesinin yıllık geliri 200 milyon TL’dir. Maliye Bakanlığı döner sermaye gelirinden paranın ödenebileceğini bildirmiştir. Ama buna rağmen halen tazminatlar ödenmedi. Bununla ilgili olarak yakın dönemde yeniden suç duyurusunda bulunmayı düşünüyoruz. Yine üniversite bize gayri ahlaki teklifler sundu. Yani bir devlet kurumu açısından gayri ahlaki olarak nitelendirilecek teklif. ‘Faizlerden vazgeçin, paranızı başka yollardan ödeyelim’ diyorlar. Kabul etmiyoruz. Yani 15 yıllık avukatlık hayatımda bir devlet kurumunun dolambaçlı yollara girip sakat bıraktıkları iki kişinin tazminatını ödememek için bu tarz yollara başvurduğuna da tanık oldum.”
Rektörlük açıklama yaptı
Avukat Mustafa Aladağ’ın iddiaları üzerine Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü yazılı bir açıklama yaptı. Rektörlük açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Nurcan Fırat ve Ramazan Kılıç’ın Üniversitemiz aleyhine açmış olduğu tazminat davası, dava sonucu ve dava sonrası süreç, davacıların avukatı tarafından basına taşınmıştır. Söz konusu avukat tarafından yapılan değerlendirmelerin, farklı, abartılı ve bir kısmının da gerçek dışı olduğu üzüntüyle izlenmiştir.
Mahkeme tarafından karar altına alınan borç miktarı, üniversitemiz tarafından ödeme planı altına alınmıştır. Üniversitemiz, mahkeme sürecinin bitiminden, bugüne kadar, içinde bulunduğu şartları sonuna kadar zorlayarak, davacılara toplam 701 bin 215 lira 21 kuruş ödemiştir. Ayrıca üniversitemizin yaşadığı ödeme güçlüğü, ilgili bakanlığa bildirilmiş ve borcun tamamının ödenmesi için destek istenmiştir. Dava avukatı tarafından, yazılı ve görsel basına verilen ve üniversitemizi hedef alan farklı, abartılı ve büyük bir kısmı da gerçek dışı olan beyanlardan dolayı, dava ve talep hakkımızın saklı olduğu saygıyla duyurulur.”
Polis olmak istiyor
Üniversiteden alacağı tazminat yasal faiziyle birlikte yaklaşık 2 milyon lirayı bulan Nurcan Fırat, parayı tedavisi için kullanacağını bildirdi. 8 yıldır yatağa mahkum hayat süren Nurcan Fırat, herşeye rağmen açıköğretim lisesinde eğitimine devam ettiğini belirterek, “Eğer iyileşirsem polis olmak istiyorum” dedi.
Genç kızın babası Sulhattin Fırat da tazminatın ödenmesi konusunda sıkıntı olduğunu belirtti. Baba Fırat, “Tazminatı alabilirsem, çocuğun tekrar eski sağlığına kavuşması için kullanacağım” dedi.
Anne kudret Fırat da tazminatın alınması konusunda devlet büyüklerinin kendilerine yardım etmesini istedi.