Erzurum’un Aşkale, Aziziye ve Yakutiye ilçelerindeki 25 köyde yaklaşık 600 bin dönüm araziyi suya kavuşturmak için 1979 yılında fizibilite raporu hazırlanan Kuzgun Barajı Projesinin 7 üniteden oluşan inşaatına 1985 yılında yapımına başlandı. Kuzgun Barajı ve Hidroelektrik Santrali, 13 bin 532 metre uzunluğunda isale kanalı, Daphan Ovası 1 ve 2’inci kısım sulamaları, Karasu, Ortabahçe, Çıplak regülâtörü sulaması ile Çoraklar Pompaj sulamasında oluşan Kuzgun Barajı Projesi hala tamamlanamadı. 1995 yılında baraj gövdesi bitirilen Kuzgun Barajı’nın, Daphan Ovası sulaması birinci kısım inşaatı 1998 yılında tamamlanarak 11 bin 711 hektar arazi sulu tarıma açıldı. 1997 yılında temeli atılan Daphan Ovası ikinci kısım sulama inşaatının tamamlanan bölümüyle sulanan arazi miktarı 16 bin 675 bin hektar alana ulaştı. Yaklaşık 600 bin dönüm araziyi sulaması için bugüne kadar 400 milyon lira harcanan barajdan bugüne kadar sadece 150 bin dönüm arazinin suya kavuşturulması tepki çekiyor.
Haziran gündemi Kuzgun Barajı
Kuzgun Barajı’nın bitirilememesi İl Genel Meclisinin Haziran toplantısında ele alındı. Sanayi ve Ticaret Komisyonu tarafından hazırlanan raporu okuyan başkan Ahmet Reis Tanas, 312 milyon metreküp su depolama hacmi bulunan ve yaklaşık 400 milyon lira harcanan barajın tamamen bitirilemediğini belirtti. Bölgede yaklaşık 400 bin dönüm arazinin su beklediğini vurgulayan Tanas, projenin halen devam ettiğini kaydetti.
Bayramoğlun’dan sert tepki
Erzurum ekonomisini 5 kat daha canlandıracağı hedefiyle 1985 yılında temeli atılan barajın tamamen bitirilme tarihinin 2000 yılı olduğunu belirten İl Genel Meclisi üyesi Tahsin Bayramoğlu, “Baraj sayesinde 600 bin dönüm arazi suya kavuşacaktı. Yıl 2012 oldu ama sulanan arazi miktarı yaklaşık 150 bin dönüm. Köylerimizin arazileri su bekliyor. Acil olarak Elmalı-Kumluyazı tüneli ile Erzurum’a su akıtılması gerekiyor. Bu konunun sıkça gündemde tutulması için meclis üyelerini Kuzgun Barajı’nı gezmeye davet ediyorum. Belki dikkatleri çekeriz de kentimiz için önemli olan bu proje bir an evvel tamamlanır” diye konuştu.
Kuzgun Barajı konusunda Ankara’da Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eloğlu’yla görüştüğünü açıklayan Bayramoğlu,” Barajın durumu hakkında kendisine bilgi verdim. İlgileneceğini söyledi” dedi.
Kuzgun çiftçileri de perişan etti.
Kuzgun Barajı’nın tamamen bitirilmemesi çiftçileri de isyan etme noktasına getirdi. Çiftçiler barajın kendileri için bir umut olacağını düşündüklerini söylerken, şimdi ise barajı bir çile olarak görüyorlar. Düztoprak ve Altıntepe mahalleleri susuzluktan şikâyetçi. Düztoprak mahallesinde çiftçilik yapan Namık Büyüksünnetçi, ürünlerinin susuz kaldığını belirterek, barajın kendileri için bir işkence olduğunu ifade etti. Büyüksünnetçi, “Kuzgun Barajı bize yaklaşık 15 km uzaklıkta. DSİ, sulama kanallarını yapıp 3 yıl önce sulama birliğine teslim etti, sorunda budan sonra başladı. 3 yıldır tarlalarımızı doğru düzgün sulayamıyoruz. Bu yıl ise Haziran ayının ilk günleri verilmesi gereken su halen verilmiş değil. Erzurum’da çiftçilik yapanlar mevsim şartları nedeniyle yılın sadece 45 günü suya ihtiyaç duyuyor. Hal böyle olunca da susuz kalıp perişan oluyoruz.
Paralarımız boşa gidiyor
Suyu kullanamadığımız gibi her yıl sulama birliğine paramızı veriyoruz, paramız boş yere gidiyor. Sulama birliğini arayıp şikayetlerimizi bildirdiğimiz zaman da çeşitli bahaneler söyleniyor bizlere. En son arayışımızda da Kuzgun Barajında ki su miktarının yetersiz olduğu söylendi. Bizzat kendim gidip barajdaki su miktarına baktım, görünürde bir sıkıntı yok. Bu sefer de kanallarda ki bozukluklar bahane gösteriliyor. Madem kanallar da bozukluk vardı neden Mayıs ayın da çalışmalar başlatılmadı? Mayıs ayında bozuk olan kanallar yapılsaydı şimdi bu sorunlar yaşanmıyor olacaktı. Havalar bu sıcaklıkta devam ederse kuralıktan perişan olacağız, ürünlerimiz tarlalarda ziyan olacak” dedi.
Büyüksünnetçi dışında bir çok köyün de aynı sıkıntılar yaşadığı belirtildi. Düztoprak mahallesi dışın da Altıntepe, Yazıpınar, Beypınarı, Özbilen mahallerinin de bu sebeple mağduriyet yaşadığını dile getirdi.