Türkiye’nin Avrupa Birliği katılım öncesi fonlarını daha etkin kullanmasına katkıda bulunmak üzere Kalkınma Bakanlığı tarafından organize edilen bölgesel seminerlerden biri Erzurum’da düzenlendi. Avrupa’da yaşanan kriz nedeniyle bu yıl tarihinde ilk kez bütçe kısıtlamasına gidecek olan AB fonları aday ülke Türkiye’yi de etkileyecek. 2014- 2020 yılları arasındaki yeni dönemde Türkiye’ye bu fonlardan yaklaşık 650 milyon Euro destek verilecek.
Türkiye’nin çeşitli illerinde düzenlenmekte olan ‘Ekonomik ve Sosyal Uyum Alanındaki AB Fonları’ konulu seminerlerin yedincisi Palandöken Kayak Merkezi’ndeki Xanadu Snow White Otel’de gerçekleştirildi.
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın yanı sıra, Serhat ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajanslarının işbirliği ile Erzincan, Bayburt, Ardahan, Kars, Ağrı, Iğdır, Rize ve Artin illerinden katılımcıların bulunduğu seminerde kısa adı IPA olan mevcut Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı kapsamındaki fon uygulamalarının yanı sıra yeni dönemde Türkiye’ye tahsis edilecek AB fonlarının kullanımına yönelik hazırlıklar konusunda bilgilendirme yapıldı.
Seminerde, Kalkınma Bakanlığı ve Avrupa Birliği Bakanlığı’nın yanı sıra, IPA kapsamında Program Otoritesi olarak görev yapmakta olan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri sunumlarda bulundu.
Sunumlar öncesi konuşan Kalkınma Bakanlığı Planlama Uzmanı Abdullah Başar, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı programının ülkelerin ekonomik, sosyal olarak uyumlu ve dengeli bir şekilde kalkınmasını hedeflediğini belirtti. Bu kavramın aynı zamanda birliğin, birlik olma güdüsünü, dayanışma duygusunu güçlendirdiğini dile getiren Başar, “Bir anlamda gelişmiş Avrupa ülkelerinden Almanya, Fransa, İngiltere gibi özellikle az gelişmiş olan son genişlemeyle birlikte doğu bloku ülkelerine fon aktarımı mekanizması. Bu zamanla bir kalkınma politikası olarak yerleşiyor. Avrupa Birliği bütçesi 7 yıllık dönemler halinde hazırlanıyor. İçinde bulunduğumuz dönem 2007 – 2013 dönemi. Bu dönemde uyum politikasına tahsis edilen toplam miktar yaklaşık 350 milyar Euro. Bu 7 yıllık dönemde Avrupa Birliği bütçesi ise 1 trilyon Euro. Baktığınız zaman bütçenin üçte birinin bu politikaya tahsis edildiğini görüyoruz. Önümüzdeki dönemde de bu bütçeden kısıtlamaya gidilmese de aynı kalacağı öngörülüyor. Halen Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde tartışmalar devam ediyor ama bütçenin aynı kalması düşünülüyor. Malum kriz olması nedeniyle Avrupa Birliği bütçesi ilk defa bir önceki dönemden az olacak gibi görünüyor. 2014 – 2020 döneminde de bu fona tahsis edilecek rakamın ortalama 376 milyar Euro olması bekleniyor. Aday olması nedeniyle Türkiye’ye verilen destek 650 milyon Euro, üye olması halinde ise bu rakam kat kat aratacak” diye konuştu.