Bütçe açığına karşı 11 milyar liralık vergi silahını çeken Maliye Bakanlığı’nın, açık büyüdüğü takdirde KDV’yi de yüzde 18’den 19’a çıkararak operasyona devam edeceği belirtiliyor. KDV’deki 1 puanlık artışın bütçeye katkısı ise 5 milyar lira olacak.
Başta akaryakıt ve tapu harcı olmak üzere bir çok kaleme gelen vergi zammından Maliye’nin beklentisi yıllık 11 milyar lira civarında ek vergi. Yılın son 4 ayına girdiğimiz için vergi zamlarının 2012 bütçesine katkısı 3 milyar lira olacak. İlk 8 ayda bütçe açığının 8.5 milyar lira olarak gelmesinin ardından son 4 ayda açığın beklenenden daha fazla olmasından da korkuluyor.
Ekonomi çevreleri Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yıl sonunda bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 1.5 olan hedefi 1 puan aşacağını söylemesinin ardından Türkiye bütçesinin, yıl sonunda 35 milyar açık vereceği ve 21.1 milyar lira olması öngörülen 2012 yılı bütçe açığının, 14 milyarlık sapmayla 35 milyara çıkmasını bekliyor. Böylece yıl sonuna kadar 3 değil 14 milyar liralık gelir artışı sağlanması gerekiyor.
AVRUPA ORTALAMASI YÜZDE 19
HaberTürk Gazetesi’nden Rahim Ak’ın haberine göre Maliye Bakanlığı uzmanlarının hazırlayıp Başbakan Erdoğan’a sunduğu alternatifli vergi artışı paketi içinde ‘Katma Değer Vergisi (KDV) oranının yüzde 1 artırılarak yüzde 18’den 19’a çıkarılması’nın önerildiği ise gelen bilgiler arasında. 1 puanlık vergi artışı ise yaklaşık 5 milyar liralık ek vergi anlamına geliyor. Çünkü 277 milyar lira olan vergi geliri hedefinin üçte biri olan 87 milyar lirayı KDV’den elde edilecek gelir meydana getiriyor.
Üstelik hem yurtiçinde alınan KDV hem de ithal ürünlerden alınan KDV’nin tahsilatı da kararın verildiğinin ertesi günü Maliye kasasına giriyor. Maliye’ye yakın kaynaklar özellikle küresel kriz ile birlikte başta Avrupa olmak üzere dünyada yaşanan KDV artışlarına dikkat çekiyor.
Avrupa’da son yıllarda yapılan KDV artışları ile birlikte ortalama KDV yüzde 19’a çıkmış durumda. Diğer yandan Maliye’nin hazırlayıp hükümete sunduğu pakette KDV’si yüzde 1 ve 8 olan bazı ürünlerin oranlarının da yüzde 19’a çekilmesinin önerildiği öğrenildi.
MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ ARTIŞI DA GÜNDEMDE
Bütçe açığını düzeltmek için Maliye’nin bir başka önlem planı da taşıt sahiplerinin her yıl iki kez ödediği Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) oranlarının artırılması. Önümüzdeki dönemde ilk MTV’nin Ocak 2013’te alınacak olması nedeniyle bu verginin hemen artırılması beklenmiyor.
Ancak Maliye kulislerinde tüketime bağlı olmayan ve mevcut otomobil sahiplerinden alınacağı için hazır gelir anlamına gelen MTV’nin artırılacağı en çok duyulan konulardan birisi. Maliye yıllık 6 milyar liralık MTV gelirine sahip. 2012 beklentisi ise 6.7 milyar lira.
BAKAN ŞİMŞEK ‘DÜZELTİCİ ÖNLEM’ İŞARETİ VERMİŞTİ
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçen hafta, bütçe açığının yıl sonunda GSYH’nin yüzde 1.5’i olan hedefin üzerinde kalacağını ve ‘düzeltici önlemler’ üzerinde çalıştıklarını söylemişti.