Erzurum tarihinin en önemli eserlerinden biri olan Kiremitlik Tabya, alemcilerin mekanı olurken, tarihi yapıda fuhuş yapıldığı iddiaları da ‘kiremitlik tabyasını kim koruyacak?’ sorusunu gündeme getirdi.
Nurullah PALA/ERZURUM
Erzurum’da tarihi Kiremitlik Tabyaları’na yapılan saygısızlık büyük tepkilere neden oldu. Erzurum’a 2011 UNIVERSIADE kapsamında kazandırılan Atlama Kuleleri’nin yanı başındaki Kiremitlik Tabyaları adeta kaderine terk edilmiş durumda. Tarihi yapı, alemcilerin ve uçucu madde kullananların mekanı olmuş durumda. Tarihe tanıklık eden ve kazanılan savaşlarda önemli rol oynayan ve hem düşmana karşı savunmada kullanılan hem de cephanelik görevi yapan tabyaların durumu içler acısı. Çöplüğe dönen tarihi yapının duvarları da yazılan ve duman isinden dolayı tahrip olmuş durumda. Türk askerinin kazandığı savaşa ışık tutan Kiremitlik tabya harabe görünümü ile karanlığa bürünmüş.
Alemcilerin mekanı olmuş
Kiremitlik tabyanın harabeyi andıran görüntüsü tarihe olan saygısızlığı gözler önüne sererken, tarihi mekanda alemcilerin kol gezdiği belirtildi. Alemcilerin ve uçucu madde kullananların mekanı haline gelen tarihi yapıda fuhuş yapıldığı da iddia edildi. Vatandaşlar, “Burada son yıllarda bırakın içki içmeyi, fuhuş yapılıyor. Artık yetkililerin tarihi esere olan bu saygısızlığa ve duyarsızlığa karşı önlem almasını istiyoruz. Kazanılan savaşlara ev sahipliği yapmış olan bu yapıda yaşanan rezilliklerin önüne geçilmesini arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.
Sportif ve turistik tesisin yanında bulunuyor
Atlama kulelerinin yanında şehrin göbeğindeki tarihi Kiremitlik Tabya’nın harabe görüntüsünün ve içinde yaşananların Erzurum’a yakışmadığı ve Erzurum imajına zarar verdiğini belirten vatandaşlar, “Atlama kuleleri hem sportif, hem de görünümü ile turistik bir tesis konumunda, bu önemli tesisin yanında yer alan tarihi Kiremitlik tabyaya birilerinin al atması ve bu önemli tarihi eseri kurtarması gerekir. Alemcisi, uçucu madde bağımlısı burayı mesken edinmiş durumda. Tarihi esere saygısı olmayanlar burada fuhuş yapma cesareti bile gösterebiliyorlar” diye konuştu.
Kiremitlik Tabya’nın özellikleri
1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı’nda Erzurum’un etrafındaki toprak tabyaların yetersiz kalmasından ötürü yeni tabyaların yapılmasına lüzum görülmüştür. Öncelikle şehre doğudan ve kuzeyden gelen yolları kontrol altında tutabilmek için Sultan Abdülmecit zamanında Zarif Mustafa Paşa’nın kontrolünde l852’de Topdağı’nda Mustafa Paşa’nın ismini taşıyan bir tabya yapılmıştır. Ancak topların daha da gelişmesinden ötürü Toprak Tabya’nın yanı sıra Topdağı’na I, II, III numaralı Aziziye Tabyaları ile onların güneybatısına Kiremitlik Tepelerine 1867-l872 yıllarında Büyük ve Küçük Kiremitlik Tabyaları yapılmıştır. Bu tabyalar Fosfor Mustafa Paşa’nın düzenlediği bir plan içerisinde yapılmış olup şehre uzaklığı da 4-5 kilometre idi. Bu tabyaların yapımı sırasında da Kars yolu üzerinde yeni bir tabya daha onlara eklenmiştir. Erzurumluların da maddi ve işgücü katılımlarıyla yapılan bu tabyalara da “Ahali Tabyası” ismi verilmiştir.
Bu konu ile ilgili bir makale de ben yazmıştım bundan 2-3 ay önce. Gidip fotoğraflarını çektim ve bütün Erzurum haber sitelerinde haber yayınlandı. Kanal 25 ile çekime gittiğimizde adamlar öğle vakti masayı kurmuş içiyorlardı. Atlama kulelerinden orayı çekelim dediğimizde de güvenlikçiler izin vermediler. Ayrıca facede de bir grup kuruldu ve oranın Ermeni Meselesi müzesi yapılması yönünde talebimiz var. Bu konuyu dile getirdiğiniz için teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim.