Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin dönem ödevi olarak hazırladıkları 25 proje sergiye açıldı. Otomatik araç park sistemi, akıllı ev otomasyonu, çöp toplayan robot, güneş takip eden güneş paneli, insansız hava aracı, hareketli sistemin hızını ölçen cihazın yer aldığı sergiye Erzurum protokolünün ilgi göstermemesi dikkat çekti.
Furkan NEHRİ/ERZUMU
Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü ilk defa proje sergisi düzenledi. ‘Elektrik Elektronik Mühendisliği Proje Günleri’ kapsamında hazırlanan 25 proje okul bahçesinde sergiye açıldı. Birbirinden ilginç icatların yeraldığı sergiye Erzurum protokolünün katılmaması öğrencileri üzdü.
Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nün ilk defa düzenlediği proje sergisinin açılışına Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.İrfan Küfrevioğlu, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Sinan Yapıcı, ATA-Teknokent Genel Müdürü Prof.Dr. Recep Sadeler, Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr.Adnan Derdiyok ve mühendislik fakültesi öğrencileri katıldı. Elektrik-Elektronik Bölümü son sınıf öğrencilerinin yıl sonu tamamlama projelerinden oluşan sergide; otomatik araç park sistemi, akıllı ev otomasyonu, çöp toplayan robot, güneş takip eden güneş paneli, insansız hava aracı, hareketli sistemin hızını ölçen cihaz gibi birbirinden farklı icatlar yeralıyor. Okul bahçesindeki sergiyi gezerek öğrencilerden bilgi alan Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İrfan Küfrevioğlu, proje sahiplerini tebrik etti.
Bakanlık destekli proje sergilendi
Etkinlikte Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Tekno Girişim Sermayesi Desteği Programından 92 bin 450 lira proje desteği alan 4’üncü sınıf öğrencisi Muhammet Çelik’in ‘ Solar Panel Sarj Kontrol Cihazı’ adlı projesi de sunuldu. Proje günlerine tamamlama projesi ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan aldığı destek projesiyle katılan Muhammet Çelik’i akademisyenler takdir etti. Çocukluğundan beri elektronik aletlere karşı aşırı bir ilgisi olduğunu ve hayatı boyunca bu bölümü bitirmek için çalıştığını söyleyen Çelik, projesinin yurt dışında tanıtılması için çalışmalar başlattığını söyledi. Çelik, “Bitirme projesi olarak İnsansız Hava Aracının uçuş kontrol kartına farklı bir uygulama yazdım. Daha önceden hobi olarak uğraştığım model helikopterler ve model uçaklar vardı. Bunlara neler katabilirim diye düşünerek uçuş kontrol kartı yapmaya başladım. Aynı zamanda ülkemizde İnsansız Hava Aracı üretimi maalesef az sayıda. Ben bu alanda ne yapabilirim diyerek bu projemin üzerinde yoğunlaştım. Yapmak istediğim şey insansız hava uçuşlarındaki kontrol yazılımlarının yerli olarak geliştirilmesi ve bunların ülkeye kazandırılmasıdır. Proje şuan için yüzde yüz tamamlanmış değil. Sonrasında özel bir şirket ile insansız hava aracı yapmayı planlıyorum” diye konuştu.
Bursa’dan Erzurum’a üniversite okumak için gelen 22 yaşındaki Muhammet Çelik, Bakanlıktan aldığı hibeden dolayı da çok mutlu olduğunu söyledi. Güneş enerjisini aküye güvenli sarj edebilen cihazının geliştirilmesi için şirketlerle görüşen Çelik, şöyle konuştu; “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Teknolojik girişim sermayesini kazandım. Hazırladığım cihaz, güneş enerjisinden gelen enerjinin akülere güvenli bir şekilde sarj etmesini sağlıyor. Ülkemizde üretim şuan için çok az. Sadece bir iki firma bu üretimini yapabiliyor. Bununla birlikte güneş enerjisi teknolojisi dünya pazarında git gide daha da gelişiyor. Bu cihazları bitirdiğimde hem yurt içine hem yurt dışına pazarlamayı planlıyorum.”
Bölüm Başkanından protokole sitem
Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Bölümü Başkanı Prof.Dr.Adnan Derdiyok, yapılan projelerin amacını şöyle açıkladı; “ Amacımız tüm öğrencilerimizi proje hazırlama konusunda yeterli donanıma sahip hale getirmek, öğrencilerimizi motive ederek girişimcileri destekleyen benzer programlara müracaat etmelerini sağlamak, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve süreçleri geliştirebilen gençlerin destek programlarından yararlanarak kendi firmalarını kurabilmelerini veya üretim yapmakta olan firmalarla buluşmalarına imkan tanımaktır.”
Derdiyok, davet üzerine gelmeyen protokole de serzenişte bulundu. Derdiyok, “Elektrik elektronik mühendisliği olarak bu yıl ilkini düzenliyoruz. Hereksi bu güzel projeleri görmesi için davet ettik. Devlet erkanından da beklediğimiz ve davet ettiklerimiz oldu. Katılımlar oldu fakat daha çok bekliyorduk. Bunlar öğrencilerin motivasyonunu sağlayacaktı. Yaklaşık olarak bir yıl uğraşılmış projelerdir” diye konuştu.