Filistin’in BM’deki “gözlemci kuruluş” olan statüsünün, “üye olmayan gözlemci devlet” statüsüne yükseltilmesi kabul edildi. Oylamada 138 ülke “evet” oyu kullandı.
Filistin‘in BM’deki “gözlemci kuruluş” olan statüsü, “üye olmayan gözlemci devlet” statüsüne yükseltildi. Oylamada 138 ülke “evet” oyu kullandı. 9 ülke “hayır” derken, 41 ülke “çekimser” kaldı.
‘Hayır’ oyu kullanan ülkeler arasında İsrail, ABD ve Kanada’nın yanı sıra Çek Cumhuriyeti, Panama ve dört Pasifik ada ülkesi bulunuyor.
‘Oylamada’ hayır oyu kullanan Pasifik ada ülkeleri, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru ve Palau.
Kararın ardından yüzlerce Filistinli Ramallah’ta sokağa çıkarak kutlamalar gerçekleştirdi.
Filistinliler’e şu anda Vatikan’ın sahip olduğu bu statünün verilmesiyle BM kurumlarına ve Uluslararası Ceza Mahkemesine katılmalarının önü açılmış oldu.
CLINTON KARARI ELEŞTİRDİ
ABD Dışişleri Bakan Hillary Clinton, kararın barış sürecini zedeleyeceğini öne sürdü.
DAVUTOĞLU’DAN TARİHİ KONUŞMA
Toplantıda oylama öncesi bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Genel Kurulu’nda bulunma amacının “tarihi bir hatayı düzeltmek” olduğunu söyledi. Bakan Davutoğlu, Türkiye’nin başından beri Filistin’in yanında olduğunu kaydederek, “Gazze’den Batı Şeria’ya Filistin’in yanındayız” dedi.
Gazze’ye gezisinde bir çocuğun gözleri önünde hayatını kaybettiğini ifade eden Davutoğlu, Filistin’in statüsünün yükseltilmesinin barış yolunda atılmış bir adım olacağını belirtti.
İSRAİL ŞOKTA
İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ise kararın ardından yaptğı açıklamada Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın “barış yapmakla kesinlikle ilgilenmediğini kanıtladığını” savundu.
İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Danny Ayalon ise İsrail’in artık çıkarlarına göre hareket edeceğini ifade etti. Ayalon, uluslararası toplumun bir kez daha sorumsuzluğunu kanıtladığını ileri sürdü.