Erzurum’un Uzundere ilçesine bağlı Balıklıgöl köyünde yaşayanlar Tortum Gölü’nün kıyısındaki tarlalarında çalışmaya Zodyak botla gidiyorlar. Sabah erken saatlerde ailece bota binen köylüler, gölün karşı kıyısına geçerek meyve bahçelerindeki işlerini sürdürüyorlar. Köylüler, bu tehlikeli yolculuğun bir faciaya dönüşmemesi için, devletten yardım bekliyor.
Erzurum’un Uzundere İlçesi’nde, tarla ve bahçeleri 50 metre derinliği bulunan Tortum Gölü’nün kıyısındaki köylüler, tarlalarına kayık ve botlarla gidip gelirken, zevkli bir o kadar da zorlu ve tehlikeli yolculuk yapıyor.
Uzundere ilçesine bağlı Balıklıgöl sakinleri, tarlalarına gidebilmek için bin bir türlü sıkıntıya katlanıyorlar. Tortum Gölü’nün kenarında bulunan köylerinden 2 kilometre uzaklıktaki tarla ve bahçelerine göl üzerinden gidip gelebilen köy halkı, ilginç görüntüler oluşturuyor. Tarlalarından biçtikleri otları, bahçeden topladıkları sebze ve meyvelerini kayıklarla köylerine getiren köylüler, fırtınalı havalarla ise burada mahsur kalıyorlar.
Sabahın ilk ışıkları ile birlikle kayık ve botlarına binen Balıklı köylü sakinleri, göl kıyısındaki Yarbaşı bölgesinde bulunan tarlarına ulaşıyorlar. 250 haneli köyde birçok ailenin bu bölgede arazisi bulunması nedeniyle sabahın ilk ışıklarıyla yola çıkan köylüler, her gün aynı sıkıntıyı yaşıyorlar. Geçmiş yıllarda karşı kıyıya geçmek için bir çok kişinin göle düşerek hayatını kaybettiğini belirten köylüler, özelikle bahar aylarında şiddetli fırtınaların yaşandığını söylüyorlar. Köylüler, yıllardır bu sorunlarını yetkililere iletmelerine rağmen bir çözüm bulunamamasından şikayetçiler.
Güneşli havalarda göl üzerindeki tarla yolculuğu oldukça neşeli geçerken bir o kadar da tehlikeli geçiyor. Köylüler ellerinde kazma kürekleri ile karşı kıyaya geçip gün boyu göl kenarındaki tarlalarında çalışma yapıyorlar. Çoluk çocuk bindikleri botun arazı yapması veya alabora olması karşısında kurtulma imkanları olmadığına dikkat çeken köylüler, yetkililerden yardım bekliyorlar.
Her türlü tehlike ve imkansızlığa karşın tarlalarını ekmek içim her gün aynı macerayı yaşayan köylüler,’Tarlalarımızı köyümüze taşıma şansımız yok. Bu iş bizim ekmek paramız. Tarlamızı ekmesek kışı aç geçireceğiz. Bu nedenle her türlü riski göz önüne alp çalışmaya gidiyoruz. Devletimiz ya bu tarlaları istimlak edip bize köyümüze kayın bir yerde tarla almamızı sağlasın yada bize bu gölü geçip tarlamıza gidecek bir ulaşım aracı versin. Biz kısıtlı imkanlarımızla bir bot alıp bu sorunumuzu çözdük. Devletimiz bize tüm köylülerin bir defada karşıya geçeceği bir yat veya en az 50 kişinin taşınabileceği büyük bot versin. Yoksa yarın burada yaşanacak bir faciadan biz sorumlu olmayacağız’ dediler.