Erzurum Dumlu Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda engelli çocuklar için oluşturulan ‘atlı terapi’ merkezi büyük ilgi görüyor.
Emniyet Müdürlüğü’nün atlı polis memurlarının binicilik eğitmeni olarak görev yaptığı, Atatürk Üniversitesi’nden ise midilli atları temin ederek projeyi yaşama geçiren Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Apaçık, “Türkiye’de ilk kez Adalet Bakanlığı’nın atlı terapi merkezini Erzurum’da açtık. Merkezde 300’e yakın engelli çocuk tedavi görüyor. Olumlu sonuçlarını almaya başladık” dedi.
Merkez Yakutiye İlçesi’ne bağlı Dumlu Mahallesi’nde Adalet Bakanlığı tarafından yapılan Dumlu Açık Ceza İnfaz Kurumu’nun bahçesinde oluşturulan atlı terapi merkezi, engelli çocuklara umut oldu. Mart ayında hizmete açılan terapi merkezinde 300 engelli çocuk haftada bir kez 20 dakikalık seanslar halinde 5 ata bindiriliyor. İlk zamanlar korkudan atların yanına yaklaşamayan bedensel ve zihinsel engelli çocuklar, kısa sürede korkularını yendi. Duvarları çizgi film karakterleri ile süslenen merkezde Emniyet Müdürlüğü’nün atlı polis memurları tarafından binicilik kıyafetleri giydirilen çocuklar, infaz koruma memurları tarafından atlara bindirilerek gezdiriliyor. Merkezin kafesinde oturarak çocuklarını büyük bir mutluluk içinde izleyen aileler, atlı terapinin engellilerde olumlu değişiklikler meydana getirdiğini bildirdi.
Dumlu’da Tümen Komutanlığı’nın terk ettiği yerleşim alanının Adalet Bakanlığı’na devredilmesi üzerine burada Açık Ceza İnfaz Kurumu ile birlikte atlı terapi merkezini oluşturduklarını ifade eden Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Apaçık, büyük bir alana sahip olan bahçeyi halkın hizmetine açtıklarını kaydetti. Hem mesire alanı hem de atlarla gezilebilecek mekanlar oluşturduklarına işaret eden Apaçık, amaçlarının engelli çocukların tedavisine bir nebze de olsa katkıda bulunmak olduğunu vurguladı ve şunları söyledi:
“Atlı terapi merkezi, Bakanlığın Türkiye’deki ilk projesi. Maalesef hipoterapi yapan Doğu Anadolu Bölgesi’nde bir yer yok. Amacımız engellilerle birlikte tüm çocukları atlarla tanıştırmak. Böyle bir mekan Müsteşarımız Birol Erdem beyin ve Adalet Bakanlığımızın üstün destekleriyle oldu. Biliyorsunuz insanlara biyoenerji veren iki hayvan türü var. Biri yunus balıkları, diğeri de atlar. Erzurum’da önemli eksikliği gidermek için kurulan merkez gelişerek büyüyecek. Çocuklarla aileleri sevinç içinde görmekten biz de mutlu oluyoruz.”
‘Atlı terapiden sonra oğlum sanki yeniden doğdu’
Engellilerden 9 yaşındaki Muhammet’in annesi Nazan Yaşarbaş, “Bize böyle bir imkan sağlayan Başsavcımıza teşekkür ediyorum. Atlı terapiden sonra oğlum sanki yeniden doğdu. Atlar onu çok sakinleştirdi. İlk zamanlar ata binmeye korkuyordu ama şimdi ata elleriyle şeker yediriyor. İlerleyen zamanda daha iyi olacağına inanıyorum” diye konuştu.
Paylaşım Rehabilitasyon Merkezi fizyoterapisti Ahmet Yaşar Arslan, terapinin atın üç boyutlu hareketi ve vücut sıcaklığıyla uygulanan bir tedavi yöntemi olduğunu belirtti. Arslan, “Altı terapi, özellikle otizm, duyu algı bozukluğu olan çocuklarda, omurilik yaralanmalar dahil olmak üzere birçok hastalıkta kullanılabiliyor. Hipoterapi çocuklara psikolojik, sosyalleşme ve egzersiz boyutunda faydalar sağlıyor. Çocuk kendinden daha büyük bir varlığı komuta ediyor, yönlendiriyor, sözünü geçirebiliyor. Psikolojik çocuğa güven geliyor, sosyalleşiyor ayrıca eğlenceli bir şekilde fizik tedavisini almış oluyor” dedi.
Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı atlı polis ekibinden başpolis Murat Temel ise infaz koruma memurlarını binicilik konusunda yetiştirdikten sonra görevi onlara devredeceklerini söyledi