Erzurum’da ekmek fiyatındaki istikrarsızlık vatandaşın tepkisine neden oluyor. Şehrin birçok noktasında 40 ila 75 kuruş arasında satılan ekmekteki serbest fiyat uygulamasının fırıncılar tarafından yapıldığı öne sürülüyor.
Muhiddin YAZICIOĞLU / ERZURUM
Erzurum’da ekmek fiyatlarında kelimenin tam anlamıyla bir kaos yaşanıyor. Fırın, market ve bakkallarda 40, 50, 60, 70 ve 75 kuruşa satılan ekmekteki fiyat karmaşası vatandaşı etkilediği, kadar işletmecileri de zora sokuyor.
Kentte ucuz ekmek satmak için türlü türlü yollar deneyen esnaf, işletmelerine vatandaşı çekmek için camlara ilanlar yapıştırıyor. Hem halk nezdinde, hem de fırıncılık sektöründe temel bir sorun olarak algılanan durumun bu dereceye ulaşmasının altında haksız rekabet yatıyor.
Erzurum Fırıncılar Odası Başkanı Remzi Keteci, fiyatlardaki istikrarsızlığın sektördeki haksız rekabetten kaynaklandığını söyledi. Keteci, “Ekmeğin farklı fiyatlardan satılmasının altında fırıncılar var. Bu sorun fırıncıların arasındaki rekabetten kaynaklanıyor” dedi. Keteci, “250 gram ekmek 75 kuruştan satılmalı. Çünkü bir ekmeğin maliyeti 52 kuruştur. Bu fiyatın altında satmak için ya gramını düşürülmesi gerekir ya da kalitesini…” dedi.
“Fiyatı dengelemek için çalışıyoruz”
Erzurum’da gerektiğinden fazla fırının olduğunu belirten Başkan Keteci, “Şuanda Erzurum’da 130 fırın var. Bir de ruhsatsız fırınlar var. Bir denetim yapılmadığından adım başı bir fırın bulunuyor. 60 fırın Erzurum’a yeterlidir. Ekmeğin normal fiyatı şuan 75 kuruştur. Fırınlar bu fiyatın üstüne çıkamazlar ama 75 kuruşun altında da satılıyor. Piyasada 40, 50, 60 ve70 kuruşa zararına ekmek satılıyor. Bizim fiyatları dengelemek gibi bir yaptırım gücümüz yok. Farklı fiyatlarda ekmek satan işletmeye bir ceza uygulayamıyoruz. Bizim bir yaptırımımız olmadığından da bazı fırıncılar, 75 kuruşun üstüne çıkmadan fiyatla istedikleri gibi oynuyorlar. Şuanda ekmeğe zam yok, sadece ekmeği belirli bir fiyata dengelemek için çalışmalarımız var.” diye konuştu.
“Vatandaş ucuz ekmek için memleketi dolaşıyor”
Başkan Keteci, kentte ucuz ekmek alabilmek için fakir insanların sürekli fiyat araştırması yaptığını kaydetti. Keteci, “Kime bakarsanız bakın, alım gücü düşük olanlar ucuz ekmek alabilmek için memleketi karış karış dolaşıyorlar. Fırıncılar zor bir durumda. Rekabet için akıl almaz bir politika sergileniyor. Üyelerimizin birçoğu bu konudan şikayetçi ama bizim yaptırım gücümüz yok. Vatandaşımızın aklı sürekli karışıyor, bu ekmeğin gerçek fiyatı nedir diye… Bu konuda ortak akılla hareket edip bu soruna akılcı mantıklı bir çözüm geliştirilmelidir ” şeklinde konuştu.
“Fiyat istikrarı şart”
Ekmeğin her yerde farklı satıldığına anlam veremeyen vatandaş ise“Ekmeğin farklı fiyatlardan satılmasına bir anlam veremiyoruz. Her gittiğimiz yerde ekmeğin fiyatını soruyoruz. Bu konuda sürekli kafamız karışıyor. Acaba fiyatı düşük olanlar kalitesiz hammadde mi kullanıyor? Pahalı satanlar bizleri mi kandırıyor? Bu konuya bir açıklık getirmek lazım” dedi.
Bayat ekmek niye geri alınmıyor
Öte yanda kamuoyunda bir süredir tartışılan ekmek israfı ve bayat ekmeğin değerlendirilmesi konusu da ayrı bir sorun. Market ve bakkallar, rafta kalan ekmeği fırıncıya iade edip yerine taze ekmek alırken, vatandaşın geri götürdüğü bayat ekmek ise kabul edilmiyor. Vatandaşlar, bir şekilde ekmeğin evde bayatladığını belirterek, “ Fırınların bayat ekmeği geri aldığını biliyoruz. İşyerleri, vatandaştaki bayat ekmeği niye geri almıyor. Fırın, market ve bakkalların bu konuda bir çalışma yapmasını bekliyoruz.” Dediler.