Erzurumlu min sanatçısı Doğan Hattatoğlu, 2 yıl üzerinde çalışarak tamamladığı Mescid-i Nebevi maketinin ölçülerini hac farizasını yerine getirirken adımlarını sayarak hesapladığını söyledi. 2008 yılındaki hac farizasını yaparken boş vakitlerinde Mescid-i Nebevi’nin ölçülerini adım ve elleriyle hesaplayan sanatçı muhteşem eseri için tam 10 gün analiz yaptı.
Cengiz DURULAR / ERZURUM
Erzurumlu miniatürk sanatçısı Doğan Hattatoğlu, iki yıl üzerinde çalıştığı İslam peygamberi Hazreti Muhammed’in (S.A.V) kabrinin bulunduğu ve “Mescid-i Nebevi” olarak adlandırılan kutsal mekanın maketini tamamladı. Daha önce Mescid-i Haram’ın maketini yaparak eserini Erzurum’un sanat hayatına kazandıran sanatçının 46. çalışması oldukça dikkat çekici. 1 / 400 harita ölçeğinde 3 metrekarelik alanda yapılan Mescid-i Nebevi maketini Ulu Cami’ye vakfedecek olan Hattatoğlu, böylelikle hac farizasını yerine getirmeye çalışan Müslümanların teorik bilgilerini pratiğe geçireceğini düşünüyor. 2008 yılındaki hac farizasını yaparken boş vakitlerinde Mescid-i Nebevi’nin ölçülerini adım ve elleriyle hesaplayan sanatçı muhteşem eseri için tam 10 gün analiz yaptı. İnsanların dinlenmek için kullandığı vaktini 46. eseri için harcayan Hattatoğlu, adımlarını saydı, elleriyle taşları ölçtü. Miniatürk sanatçısı Doğan Hattatoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Mescid-i Nebevi maketini tamamlamanın mutluluğunu yaşadığını kaydetti. Hattatoğlu, “2008 senesinde hacca gidince Kabe ve Mescid-i Nebevi’nin maketlerini yapmak için ölçü aldım. O ölçülerin hassas olması için tabiri yerindeyse ince eleyip sık dokudum. Güvenlik nedeniyle herhangi bir sorunun yaşanmaması için kameralara çaktırmadan adımlarım ve elimle taşların sayısı ve büyüklüklerini ölçtüm. Ölçüm alırken bir korku vardı bende şöyle ki; kameralardan bizi gördükleri an burada ne yapıyorsun dedikleri zaman nasıl ispat ederim kendimi diye sürekli düşünüyordum. Sürekli ayağı kalkıp ve oturarak not alıyordum. Fotoğraf ve kamerayla da zaman zaman çekim yaparak gerekli materyalleri topladım. Hac’tan geldikten sonra milimetrik hesaplamalarla bu işi kağıda döktüm. Ondan sonra sert mukavvayı kullanarak diğer malzemelerle birlikte maketimi tamamladım” dedi. Hattatoğlu, maketin yapımında alçı, plastik, ip, iğne ve tahta da kullandığını ifade etti.
“Tek amacım; dini hizmettir”
Mescid-i Nebevi maketi için tam 2 yıl çalıştığını belirten Doğan Hattatoğlu, yaşadığı evi atölye olarak kullandığını bildirdi. Hattatoğlu, “Maksadımız Müslüman vatandaşlarımıza dini bir hizmeti sunmaktır. Şöyleki hacca gitmek isteyen kişiler Ulu Cami’de sergilenen maketlerimizi görerek teorik bilgilerini pratiğe geçirecekler. İnsanlara bu yönde bir faydamız olursa ne mutlu bize. İnsanlara faydalı olmak için kendimi miniatürk sanatına adadım. Bu konuda bana her zaman destek olan ailem ve dostlarıma çok teşekkür ederim” dedi.
Mescid-i Nebevi
Hazreti Muhammed’in kabrinin bulunduğu yer olan Mescid-i Nebevi, Medine’de Muhammed bin Abdullah ile ashabı tarafından inşa edilmiştir. Nebevi sözcüğü Arapça’da “Peygambere ait” anlamına gelir. Mescid-i Nebevi’nin anlamı Peygamber Mescidi’dir. Söz konusu yer Mekke’de bulunan Mescid-i Haram’dan sonra Müslümanlara göre ikinci en kutsal mescittir.